Tradycyjna Hiszpańska zupa jarzynowa

Hiszpania to kraj gorącego słońca. Większość z nas chciałaby tam zamieszkać. Lecz zanim wybierzemy się w daleką podróż poznajmy kuchnię Hiszpańską. Dziś chcemy przedstawić Ci przepis na tradycyjną Hiszpańską zupę jarzynową.

Sopa de verduras – czyli zupa jarzynowa

Tradycyjna Hiszpańska zupa jarzynowa pozwoli zachować świetną sylwetkę i doskonale smakuje.

zupa

Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • jedną marchewkę
  • średnią cebulę
  • parę ząbków czosnku
  • zieloną paprykę
  • oliwę z oliwek
  • czerwoną paprykę
  • garść grochu
  • jeden por
  • jedną cukinia
  • pieprz, sól i inne przyprawy
  • wodę

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy, te które trzeba obieramy ze skórki. Następnie kroimy wszystko w kostkę. Na dnie garnka nalewamy oliwę z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa. Przyprawiamy je odrobiną soli.
Od czasu do czasu mieszamy, aby nic nie przywarło do dna garnka.
Kiedy wszystkie składniki już dobrze się poddusiły, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy ulubione przyprawy. Najczęściej stosowana jest gałka muszkatołowa, szafran, cynamon, papryka i pieprz. Następnie zalewamy warzywa wodą, do momentu, kiedy wszystkie będą pod powierzchnią wody. Potem garnek znów wstawiamy na duży ogień i czekamy, aż wszystko się zagotuje. Kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, kiedy wszystkie składniki zupy będą miękkie. Możemy zrobić z tego zupę krem używając blendera. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję.

Smacznego! 🙂

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *